måndag 25 maj 2015

Uprooted


Naomi Novik är den välkända författaren till Temeraire, en historisk fantasyserie som följer draken Temeraire och hans kapten på deras öden och äventyr runtom i världen under början av 1800-talet.
Hennes nya fantasyroman ’Uprooted’ har rötterna i slaviska folksagor och precis som i många av dessa finner vi här en mäktig trollkarl och en stor magisk skog. Skogen, känd som ’the Wood’, är avgjort av det otrevligare slaget, med en lömsk illvilja som sakta sprider sig utanför dess gränser. Den som en gång stigit in i Skogen återvänder nästan aldrig och de få som faktiskt kommer ut är antingen så förvridna att de inte går att känna igen, eller ännu värre, till synes helt normala. De sistnämnda bör man akta sig extra noga för, Skogen lämnar aldrig tillbaka någon utan en baktanke.
Agnieszka bor i Dvernik, en av byarna i dalen bredvid skogen. Hon älskar sin sin by och det stilla livet bredvid den glittrande floden, men hade det inte varit för dalens herre, ’the Dragon’, skulle skogen för länge sedan ha spridit sig och utplånat dalen. Som det är nu håller Draken skogen under kontroll i utbyte mot ett pris: vart tionde år väljer han en ung kvinna som han tar med till sitt torn vid Skogens utkant. Tvärtemot vad människor utanför dalen tror är ’The Dragon’ ingen riktigt drake, utan en mäktig trollkarl, och inte heller äter han de unga kvinnorna. Den utvalda kvinnan tjänar Draken i tio års tid och släpps sedan på fri fot, med fina kläder och en påse silver, varpå han väljer en ny ung kvinna.
Historien tar sin början precis när tio år har gått sedan senaste valet och Agnieszka är helt säker på att Draken kommer att välja hennes bästa vän, Kasia. Modiga, vackra och älskliga Kasia har precis som de kvinnor Draken tidigare valt, en speciell utstrålning som skiljer henne från mängden. Det enda som är speciellt med Agnieszka är hennes förmåga (om man nu kan kalla det för det) att bli smutsig och ovårdad under vilka omständigheter som helst. Trots detta är Agnieszka och Kasia bästa vänner, oskiljaktiga sedan barnsben, men dagen för valet är kommen och inget kan hindra Draken från att kräva sitt pris.
’Uprooted’ är i mina ögon den perfekta hybriden av saga och fantasyroman, med ett rikt och målande språk som skänker trovärdighet och verklighetskänsla åt karaktärer och miljöbeskrivningar. Jag tyckte mycket om hur magin framställdes och gav extra djup åt de karaktärer som arbetade med den och hur sagoelement i ny skepnad dök upp genom hela boken. Trots avsaknaden av ’riktiga’ drakar, är jag precis lika förtjust i ’Uprooted’ som i Noviks tidigare verk och önskar av hela mitt hjärta att det skall bli fler böcker i samma serie.
Jag vill även passa på att utfärda en sträckläsnings-varning: Skogen sätter snabbt sina rötter i en. 

Liisa Lintunen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar